Muziek
instrumenten

Boventoonfluit

 

 

Hoe speel je erop?

 

De boventoonfluit is gemaakt van koper, bamboe of pvc (ik heb alle drie soorten) en je houdt hem vast als een dwarsfluit. Hij heeft geen gaatjes voor de vingers.

 

Het spelen is anders: je legt je mond helemaal over de aanblaasopening en ademt uit in de fluit, meer hoef je eigenlijk niet te doen. Daarbij houd je je mond en lippen ontspannen. De ingeademde lucht ben je meteen kwijt. Je hoort een lage toon als je dit goed doet, als je meer lipspanning geeft gaat de toon omhoog. Je kunt dus met je adem spelen op deze fluit.

 

Voor mensen met spanning, stress en problemen rond de ademhaling is dit een heel zinvol instrument, je kunt je opgebouwde spanning meteen in het instrument “kwijt”.

 

Prettig voor astmapatiënten

 

Een patiënte met astma leerde op de boventoonfluit haar adem reguleren, was minder benauwd en kon minder medicijnen gebruiken. Naast het blazen zongen we samen canons, wat haar veel plezier deed. Voor mensen met astma is dit een heerlijk instrument, omdat de adem niet vastgehouden kan worden en je vrij gemakkelijk in een diepere buikademhaling terecht komt.

 

Het probleem bij astma is teveel inademen omdat astmapatiënten het gevoel hebben:”steeds bij te moeten halen”, bij deze fluit kan alleen maar uitgeademd worden. Adem vasthouden lukt niet. Door dit loslaten krijg je vanzelf een diepe ademhaling vanuit je buik terug. Een heerlijk gevoel, als dit loslaten lukt.

 

Met kinderen verstop ik de oefeningen in spelletjes, met bv. verstoppen erbij. We kunnen elkaar dan via de fluit “roepen”. Ook het beeld van in een toren klimmen en weer naar beneden lopen helpt om kinderen de tonen goed te laten blazen. Kinderen vinden de boventoonfluit erg leuk om op te spelen.

 

home | contact