Muziektherapeut
Jetty Speelman

 

Opleiding en praktijkervaring

 

Ik ben een tijd werkzaam geweest in het lager onderwijs. Nadat mijn eigen kinderen groter werden heb ik diverse kunstzinnige cursussen gevolgd. In 1992 heb ik de opleiding tot muziektherapeut afgerond aan de Academie De Wervel voor kunstzinnige therapieën in Zeist. Deze opleiding is nu opgegaan in de Hogeschool Leiden. Via jaarlijkse cursussen heb ik me intensief bijgeschoold in de ademtherapie o.a. via de methodes van Schlaffhorst Andersen en Werbeck.

 

Praktijkervaring als muziektherapeut deed ik op in therapeuticum (gezondheidscentrum) “Meander” in Breda, waar ik zeven jaar samenwerkte met huisartsen en diverse therapeuten. Naast het geven van individuele therapie maakte ook het geven van cursussen, soms samen met andere therapeuten, deel uit van mijn werk.

 

In Apeldoorn werkte ik zes jaar in therapeuticum De Es, waar eveneens in teamverband werd gewerkt. Samen met collega’s ontwikkelden we daar onder meer een project rond het ziektebeeld depressie. Ook heb ik ervaring opgedaan met psychogeriatrie en revalidatie. Ik heb als vrijwilliger meegedaan aan verschillende projecten in zieken- en verpleeghuizen, o.a. via het Integraal Kankercentrum Midden Nederland (IKMN).

 

Muziektherapie 'OpMaat'

 

Ik heb eveneens cursussen en workshops gegeven in het bedrijfsleven en voor patiëntenverenigingen zoals bijvoorbeeld de Parkinson patiëntenvereniging. Ook geef ik cursussen als “ontdek je eigen muzikaliteit”. De laatste jaren ben ik vanuit mijn eigen praktijk werkzaam en me aan het heroriënteren.

 

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën (NVKT: zie website) en de Nederlandse Vereniging voor Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ: zie website).

 

Enkele links naar relevante instellingen:

home | contact