Muziek
instrumenten

de kromhoorn

 

 

Hoe speel je erop?

 

De kromhoorn is een houten rietblaasinstrument, waarin geblazen moet worden via het kapsel om klank voort te brengen. Denk aan het riet van de hobo, maar dat wordt zonder kapsel rechtstreeks aangeblazen. De vorm is ongeveer een omgekeerde wandelstok, met rondgebogen handvat.

 

Ik laat cliënten eerst maar eens gewoon proberen of ze geluid uit de kromhoorn krijgen. Dat valt niet mee. Vaak klinkt er alleen een zacht, kreunend, wat loeiend geluid, wat meteen op de lachspieren werkt. Ik laat er ook bij stampen met de voeten, dan gaat het blazen beter. Lopen erbij is een volgende stap.

 

Het lijkt of je heel veel kracht en adem nodig hebt bij het spelen op de kromhoorn. Kracht heb je zeker nodig, maar niet veel lucht omdat die door een rietje geperst moet worden. Je moet dus weinig lucht samenpersen.

 

Het vraagt concentratie en je moet jezelf helemaal bij de lurven pakken.

Dit klinkt allemaal erg moeizaam, je moet er inderdaad wel even voor oefenen maar als het lukt…..voel je je zo sterk dat je de hele wereld aankunt! Je staat steviger, je voelt de grond onder je voeten en de spieren in je buik!

 

Wanneer wordt de kromhoorn gebruikt?

 

Als je je meer met je lichaam wilt verbinden. Je fysieke grenzen wilt voelen, je eigen kracht wilt ervaren. Of heel gewoon: even “uit je hoofd”, voelen dat je een lijf, een buik hebt.[

 

Specifiek geschikt voor:

  • kinderen met bedplassen, ze moeten hun buik-en bekken- bodemspieren goed gebruiken en ontwikkelen daar meer bewustzijn en, krijgen er meer grip op;
  • volwassenen met blaasproblemen, of menstruatieproblemen;
  • Inactieve kinderen om in beweging te komen;
  • overactieve kinderen kunnen op de kromhoorn hun energie kwijt.

Bij kinderen gebruik ik beelden van bijvoorbeeld een trotse heraut die de koning moet later horen dat hij eraan komt. De kromhoorn geeft hen kracht en veel plezier!

 

home | contact